Gorączka przy grypy, przeziębienia? Przyczyny, Funkcje - Febirsan

Gorączka

Gorączka, czyli podwyższona temperatura ciała, to naturalna reakcja obronna naszego organizmu, który próbuje poradzić sobie z infekcją bakteryjną, wirusową lub grzybiczą. Jeśli jednak temperatura jest zbyt wysoka i utrzymuje się przez dłuższy czas, konieczna jest szybka interwencja, ponieważ może stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

 

Fizjologiczna temperatura naszego ciała waha się w granicach 36,6° a 37°. Dokładna wartość nie jest stała, ponieważ zależy m.in. od miejsca pomiaru (pod pachą, w uchu lub odbytnicy), pory dnia czy — w przypadku kobiet — miesięcznego cyklu płciowego.

 

W zależności od wysokości temperatury rozróżniamy różne stany gorączkowe:

  • poniżej 38° Celsjusza — stan podgorączkowy

  • 38° - 38,5° Celsjusza — gorączka nieznaczna

  • 38,5° - 39,5° Celsjusza — gorączka umiarkowana

  • 39,5° - 40,5° Celsjusza — gorączka znaczna

  • 40,5° - 41° Celsjusza — gorączka wysoka

  • powyżej 41° Celsjusza — gorączka nadmierna

Dlaczego temperatura naszego ciała się podnosi?

Gorączka jest jednym z objawów infekcji wirusowej lub bakteryjnej i bardzo często towarzyszy nam podczas przeziębienia lub grypy. Wbrew pozorom podwyższona temperatura jest pożytecznym narzędziem w walce z chorobą, ponieważ ma na celu zwalczanie źródła infekcji.

Za kontrolę temperatury ciała człowieka odpowiada najmniejsza część międzymózgowia, czyli podwzgórze. To w nim znajduje się ośrodek termoregulacji, utrzymujący równowagę cieplną w całym organizmie. Gdy ciało zostaje zaatakowane przez substancje chorobotwórcze, np. wirusy lub bakterie, komórki układu odpornościowego zaczynają wytwarzać specjalne białka — pirogeny endogenne, które wymuszają na podwzgórzu podniesienie temperatury ciała. Podwyższona temperatura, nawet o 1° Celsjusza, powoduje przyspieszenie metabolizmu, dzięki czemu organizm może znacznie intensywniej produkować komórki odpornościowe walczące z infekcją, co sprawia, że wiele zarazków chorobotwórczych szybciej ginie.

Jak się zatem okazuje, cały proces związany z podwyższającą się temperaturą może być korzystny dla naszego organizmu. Jednak zbyt wysoka temperatura jest groźna dla zdrowia. Niezbędne jest więc uważne monitorowanie gorączki, a w razie potrzeby — skuteczne jej zwalczanie.

Kiedy i jak zwalczać gorączkę?

Z jednej strony gorączka powstaje w wyniku naturalnych procesów obronnych organizmu, które nie powinny stanowić zagrożenia. Z drugiej strony współcześnie mamy dostęp do farmakologicznych metod zwalczania drobnoustrojów, stąd też nie ma potrzeby, aby organizm sam musiał radzić sobie ze zwalczaniem choroby. W tym przypadku kluczowe znaczenie ma jednak racjonalne i stałe monitorowanie temperatury ciała. O ile zwykły stan podgorączkowy, pojawiający się przy przeziębieniu czy grypie, nie stanowi większego zagrożenia i powinien ustąpić wraz z objawami dolegliwości, o tyle temperatura powyżej 41,5° jest poważnym zagrożeniem dla mózgu i należy ją bezwzględnie obniżać.

Podczas przeziębienia lub grypy należy kontrolować temperaturę ciała, aby jej wartość nadmiernie się nie zwiększyła. Bardzo ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu, a także dostarczanie mu niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko czy witaminy. Zalecany jest również odpoczynek.

Przy niskiej gorączce można stosować naturalne preparaty, takie jak napar z kwiatu lipy, malin czy kory wierzbowej. Jeśli jednak temperatura utrzymuje się przez dłuższy czas, a dodatkowo jej wartość wzrasta, niezbędna jest natychmiastowa wizyta u lekarza.