W jaki sposób zbić gorączkę? Domowe sposoby na obniżenie gorączki

W jaki sposób zbić gorączkę? Domowe sposoby na obniżenie gorączki

Domowe sposoby na obniżenie gorączki stosowane są od wieków. Mogą być równie skuteczne jak preparaty z apteki, a przy tym są całkowicie naturalne i bezpieczne.

Stan podgorączkowy towarzyszy bardzo wielu dolegliwościom. Pojawia się m.in. przy przeziębieniu lub grypie. To naturalna reakcja obronna organizmu, który stara się samodzielnie walczyć z infekcją, dlatego też temperatury nie należy zbijać od razu. Jednak po pewnym czasie dolegliwością mogą się pogłębiać, a temperatura sukcesywnie wzrastać i wówczas należy dążyć do jak najszybszego jej obniżenia.

Najczęstsze objawy gorączki to rzecz jasna podwyższona temperatura ciała, ale oprócz tego mogą pojawić się również dreszcze, wypieki, nadmierna potliwość, przyspieszone tętno i pogorszone samopoczucie.

 

Obniżaj gorączkę, pijąc dużo płynów

 

Organizm „walczący” z gorączką potrzebuje przede wszystkim odpowiedniego nawodnienia. Gorączka wywołuje pocenie się, a więc przyczynia się do odwodnienia ciała. Chory powinien spożywać jak największą ilość płynów. Sprawdzi się woda mineralna (bez gazu) i soki owocowe (bez dodatku cukru). Polecane są również różnorodne herbaty, napary i odwary, które oprócz nawodnienia organizmu wykazują właściwości przeciwgorączkowe i sprzyjają w łagodzeniu dolegliwości.

  • Napary i odwary ziołowe. W medycynie ludowej zioła od wieków stosowane były do zwalczania różnorodnych dolegliwości zdrowotnych, w tym obniżania gorączki. Zalecane jest stosowanie naparów z ziół, takich jak: kwiat lipy, czarny bez, kwiat wiązówki, liście i owoce maliny. Aby przygotować napar, należy zalać łyżkę ziół szklanką wrzątku. Po 10 minutach, gdy napój jest jeszcze gorący, można go wypić. Właściwości przeciwgorączkowe wykazują również odwary, wykonywane z takich ziół jak: owoce berberysu, bratki, owoce maliny, kwiaty bzu, dzika róża, pączki topoli, kora wierzbowa, kwiaty słonecznika. Aby przygotować odwar, należy zalać łyżkę ziół 250 ml zimnej wody i doprowadzić do wrzenia, po czym gotować przez ok. 5 min. Po tym czasie można przecedzić odwar i wypić jeszcze gorący. W każdym przypadku zaraz po spożyciu ziołowych napojów trzeba udać się do łóżka. Tak przygotowane zioła wykazują działanie przeciwgorączkowe, a także właściwości wzmacniające, odkażające i wykrztuśne.
  • Domowe soki i syropy. Wspomagają organizm w zwalczaniu gorączki. Najlepiej zastosować sok z bzu, owoców jeżyny lub syrop z pączków sosny.
  • Mleko z miodem i czosnkiem. To mocno rozgrzewający napój, który pomaga obniżyć temperaturę ciała. Czosnek i miód wykazują właściwości przeciwbakteryjne i stymulują układ odpornościowy. Do przygotowania napoju potrzebujemy szklankę gorącego mleka z łyżką miodu i rozgniecionym ząbkiem czosnku.
  • Herbata z miodem i cytryną. Miód wykazuje działanie przeciwgorączkowe (w szczególności miód lipowy). Należy jednak pamiętać, aby podawać go po ostudzeniu herbaty, ponieważ w wysokich temperaturach traci swoje właściwości.
  • Herbata z sokiem malinowym. Można zastosować zwykłą, czarną herbatę lub herbatkę lipową. W kuracji przeciwgorączkowej powinna być spożywana kilka razy dziennie.
  • Herbatka napotna z kwiatów lipy i czarnego bzu. To specjalny napar, który może pomóc organizmowi w szybszym złagodzeniu dolegliwości. Do przygotowania herbatki napotnej potrzebujemy łyżeczki kwiatów lipy i czarnego bzu, które zalewamy filiżanką wrzątku. Napój przykrywamy i parzymy przez ok. 10 minut, po czym przecedzamy przez sitko. Filiżankę herbaty należy wypijać 2-3 razy dziennie aż do ustania objawów.
  • Napar przeciwgorączkowy z wiązówki błotnej lub kory wierzby. Przygotowuje się go jak każdy inny standardowy napar, czyli poprzez zalanie łyżeczki wiązówki błotnej lub kory wierzby filiżanką wrzątku. Następnie zaparzamy napój pod przykryciem przez ok. 5-10 minut, przecedzamy i wypijamy 2-3 filiżanki dziennie.

 

Lekkostrawna dieta podczas gorączki

 

Organizm zmagający się z gorączką powinien być nie tylko właściwie nawodniony, lecz również odżywiony. Podczas gorączki najlepsza jest dieta lekkostrawna, ale pełnowartościowa. Dzięki temu nie będziemy dodatkowo obciążać organizmu, ponieważ wszystkie przyjmowane pokarmy zostaną szybko strawione, a jednocześnie dostarczą wszystkich niezbędnych składników odżywczych, mineralnych i witamin.

Posiłki powinny być niewielkie, ale częste - 5-6 razy dziennie. Największy posiłek, czyli obiad, należy zjeść około południa, ponieważ wówczas gorączka zwykle jest najniższa. Trzeba unikać smażenia potraw. Najlepiej przygotowywać dania gotowane, np. na parze, lub duszone.

 

Inne sposoby na obniżenie gorączki — kąpiele i okłady

 

Podczas gorączki warto wspierać swój organizm również od zewnątrz. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się odpowiednio przygotowane kąpiele lub okłady.

  • Kąpiele na gorączkę. Mają na celu ochłodzić nieco organizm. Jest to metoda sprawdzona, jednak będzie skuteczna tylko wówczas, gdy organizm zostanie odpowiednio przygotowany do zimnej kąpieli. Temperatura wody powinna być o ok. 2°C niższa niż temperatura ciała (w przypadku dzieci 0,5°C). Jeśli woda będzie za zimna, kąpiel zamiast pomóc w walce z chorobą, może ją pogłębić. Następnie bardzo powoli można zanurzać się w wodzie (szybkie wejście do chłodnej wody również może być niekorzystne dla organizmu). Kąpiel nie może trwać dłużej niż 5-10 minut. Po takiej kuracji należy jak najszybciej położyć się do łóżka i przykryć ciepłą kołdrą.
  • Okłady z zimnej wody lub lodu. To bardzo prosty sposób na walkę z podwyższoną temperaturą. Wystarczy przygotować mokry, chłodny ręcznik lub woreczek z lodem zawinięty w ściereczkę. Okład przykładamy na kark, czoło, pachwiny. Zimny kompres można przyłożyć również na łydki. Wilgotne, chłodne ręczniki owijamy wokół łydek i pozostawiamy na kilkanaście minut. Okłady należy zmieniać co 15 minut, aż temperatura ciała się obniży.
  • Okłady z surowych ziemniaków lub cebuli na czoło i stopy. Dla niektórych to dość kontrowersyjne metoda, ale w medycynie naturalnej bardzo często stosowana bywa w celu obniżenia gorączki. Okłady wykonujemy z surowych warzyw, przykładając je na kilka minut do czoła i/lub stóp.